31 Ekim 2010 Pazar

Partitioning Nedir?

SQL Server'da partitioning yapısını, bir kitapevinde, birbirleriyle ilgili kitapları aynı raflara, ilgili olmayan kitapları farklı raflara koymaya benzetebiliriz. Romanlar bir rafa, Bilgisayar kitapları başka bir rafa gibi.

Çok büyük bir tablomuz varsa, tablolarımızı bazı özelliklerine farklı partitionlara bölebilir ve performansımızı arttırabilir ve tablonun yönetemini kolaylaştırabiliriz. Örneğin bir satış tablosunu düşünün. Üzerinde binlerce kayıt olabilir. Ancak en çok bu yılın kayıtlarına bakar, diğer kayıtları daha az sorgularız. Sorgularımızda sql server'ın bir tablonun tüm kayıtlarını aramak yerine sadece daha az sayfayı taramasını, tabloyu bölerek sağlayabiliriz.  Hatta eski kayıtlar ve yeni kayıtlar için farklı zamanlarda backup alabiliriz. Satırlara göre farklı bölümlere ayırmaya horizontal partitioning denir.

Eğer bir tablo üzerinde çok sık kullandığımız kolonların yanında çok ender sorguladığımız kolonlar varsa, tabloyu kolonlara göre de bölümlere ayırabiliriz. Buna da vertical partioning denir. Bir tabloyu satırlardan ve sütünlardan oluşan bir yapı olarak düşünürsek, bu durumda tabloyu dikey olarak bölmüş oluruz. Vertical partioning ismi de buradan gelir.

Hiç yorum yok: