24 Ekim 2010 Pazar

CHECK Constraint Nedir?

SQL Server'da bir çok constraint (kısıt) kullanılabilir.
"Check Constraint" verinin doğruluğunu ve bütünlüğünü korumak üzere kullanılan bir kısıttır. Check constraint eklenmiş bir kolona yeni bilgi eklenirken veya bilgi güncellenirken, veri yazılmış olan kurallara göre kontrol edilir ve kurala uymuyorsa bir hata verilir ve veri kaydedilmez.

Check constraint ifadesi, true veya false döndüren bir kural setidir. Bu bir scalar function olabileceği için bir query de olabilir. Check constraint sadece false değer döndüğünde hata verir. Eğer ifade null döndürürse, bunu true gibi değerlendirir ve herhangi bir hata vermeden veriyi günceller.

Örneğin bir kolonda sınavlardan alınacak notları tutacak olalım. Notlar da 0-100 arasında değişiyor olmalı. Grade alanına bu kısıtı ekleyelim ve 100 ün üzerinde data girilmesini engelleyelim.

ALTER TABLE myTable ADD CONSTRAINT
CK_Grade CHECK(Grade <= 100 AND Grade >= 0)


Eğer tablomuzda veriler varsa ve daha önceden girilmiş verilerin kontrol edilmesini istemiyorsak with nocheck ifadesiyle bunu yapabiliriz. Aksi takdirde, veriler eklenen kurala uygun hale getirilene kadar check constraint eklenemez.

ALTER TABLE myTable WITH NOCHECK ADD CONSTRAINT
CK_Grade CHECK(Grade <= 100 AND Grade >= 0)

Hiç yorum yok: