24 Ekim 2010 Pazar

SQL Server 2008 de View Türleri

SQL Server 2008 de birkaç çeşit view yaratabiliriz.

Standard view Bir veya birden fazla tablo içerebilir ve tablolar join ler ile birbirlerine bağlanabilir. WHERE ifadesi ile filtreleme yapılabilir, TOP ve ORDER BY ifadeleri ile kayıt sayısı sınırlandırılabilir (Order By View lerde TOP olmadan kullanılamaz)

Updateable view  Tek bir tablodan oluşur ve üzerinde INSERT, UPDATE, DELETE, ve MERGE gibi veriyi değiştiren ifadeler direk olarak çalışabilir. Ayrıca, birden fazla tablodan oluşan bir view üzerine INSTEAD OF trigger yazılarak, View deki hangi verinin hangi tabloyu güncelleyeceği bu trigger üzerinde yazılabilir.

Indexed view Bazen, bir view e index koymak optimizasyon için iyi sonuçlar üretebilir.  View le üzerine indexler tıpkı tablolarda olduğu gibi "CREATE INDEX" ifadesi ile yaratılırlar. Indexed Viewler WITH Schemabinding seçeneği ile oluşturulmalıdırlar. Bu da view in içerisinde kullanılan kolonların yapısının değiştirilmesini engeller. Viewlerde kullanılan kolonun veri tipi değişitirilemez, drop edilemez veya kullanılan tablo drop edilemez. Öncelikle view drop edilmeli, tablolardaki gerekli değişikliklerden yapıldıktan sonra yeniden yaratılmalıdır.

Partitioned view Bir tabloyu horizontal olarak (yani satırlarına göre) parçalamış isek bu view ile farklı parçalara ayrılmış tabloları tek bir view de biraraya getirebiliriz.
Örneğin bu yılın satışlarını 1 tabloda, geçen yılın satışlarını başka bir tabloda, 2 yıl ve daha eski satışları da başka bir tabloda saklıyor isek, partitioned view ile bu 3 tablodakii verileri birarada gösterebiliriz.

Hiç yorum yok: