24 Ekim 2010 Pazar

Computed Columns Nedir? Nasıl Kullanılır?

Computed column, bir tablonun aynı satırındaki diğer alanlara referans ederek hesaplama yapan bir formüldür aslında. Scalar fonksiyonlar da (tek bir değer döndüren fonksiyon), computed column tanımlarken kullanılabilir. Bir computed column, başka bir tablodaki verilere (tabii fonksiyon kullanmıyorsa) ulaşamaz veya sub query içeremez.

Varsayılan olarak, SQL Server'daki computed column lar sanaldır. Yani içerdikleri değerler diskte saklanmazlar, veri çekildiği zaman hesaplanırlar. Bu nedenle computed column içeren bir tabloyu SELECT * FROM ile çekmek performans sıkıntılarına yol açabilir.

Computed kolonları daha etkin tutmak ve performansını arttırmak için, disk üzerinde de saklayabiliriz. Bunun için PERSISTED anahtar kelimesi kullanılabilir.
SQL Server, persisted ile işaretlenmiş computed alanları, gerçek bir değer olarak disk üzerinde saklar ve bu alanı etkileyecek herhangi bir değişiklik olduğunda veya yeni kayıt eklendiğinde bu alanı da günceller.

Sadece deterministic fonksiyon kullanan computed kolonlar PERSISTED olarak işaretlenebilir.
Deterministic fonksiyon, aynı değer verildiğinde aynı sonucu döndüren fonksiyondur. Örneğin avg fonksiyonu, aynı değerler ile her zaman aynı sonucu döndürür. Oysa getdate(), deterministic bir fonksiyon değildir.

Bir computed column, deterministic olsun veya olmasın içerisindeki veri güncellenemez. Dolayısıyla hiçbir zaman insert veya update cümlesi içerisinde güncellenecek alanlar içerisinde yer alamaz.

Bir örnek ile nasıl computed kolon yaratıldığını görelim.
Bir tabloda ürünün birim satış fiyatı ve vergi oranı olsun. Vergi eklenmiş hali kaç fiyata satılacağını computed kolon kullanarak bulabiliriz.

ALTER TABLE myTable ADD PriceWithTax as UnitPrice + (UnitPrice*TaxRatio)

Hiç yorum yok: